Zr. Ms. Tromp gaat in 2024 naar het Oosten

Gestart door Harald, 03/11/2023 | 18:54 uur

Harald

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/07/23/zr.ms.-tromp-schiet-amerikaans-schip-naar-de-kelder

Zr.Ms. Tromp schiet Amerikaans schip naar de kelder

De bemanning van Zr.Ms. Tromp deed een uitzonderlijke ervaring op. Het luchtverdedigings-en commandofregat heeft met een raketaanval een schip tot zinken gebracht bij Hawaii. Dat gebeurde vorige week tijdens 's werelds grootste marine-oefening Rim of the Pacific (Rimpac), maar is nu pas bekend gemaakt.


Harald

Zr.Ms. Tromp doet mee aan kelderen voormalig vliegkampschip in Pacific

Tijdens de grootste marine-oefening ter wereld, RIMPAC, wordt het uitdienstgestelde Amphibious Assault Ship USS Tarawa (Tarawaklasse) onder vuur genomen en tot zinken gebracht. Ook Zr.Ms. Tromp doet mee aan deze SINKEX, laat een woordvoerder van de Koninklijke Marine desgevraagd aan Marineschepen.nl weten. Eind deze week staat de (herkansing) van de SINKEX op het programma.

https://marineschepen.nl/nieuws/Fregat-Tromp-doet-mee-aan-SINKEX-170724.html

Parera

Citaat van: Flyguy op 28/06/2024 | 14:48 uurNee. TRMP is gewoon pax tijdens de oefening.
Ah, land staff officeren dus ;)

Er ligt een mooi doelwit te wachten op de Tromp! ex-USS Tarawa (LHD-1).

https://www.navalnews.com/naval-news/2024/06/rimpac-2024-kicks-off-in-honolulu-hawaii/

Flyguy

Citaat van: Parera op 28/06/2024 | 05:22 uurAha! Die zitten ongetwijfeld op de Tromp, ze is niet voor niets een commando fregat en heeft alle middelen en ruimte om deze officieren aan boord te nemen.

Nee. TRMP is gewoon pax tijdens de oefening.

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 27/06/2024 | 22:16 uurStafofficieren

Aha! Die zitten ongetwijfeld op de Tromp, ze is niet voor niets een commando fregat en heeft alle middelen en ruimte om deze officieren aan boord te nemen.

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Citaat van: Master Mack op 27/06/2024 | 21:31 uurDoet België ook mee?

Volgens onderstaande link is België een deelnemend land. Zij staan niet in de lijst met deelnemende schepen.

https://www.cpf.navy.mil/RIMPAC/Participants/

https://www.cpf.navy.mil/RIMPAC/
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Master Mack

Citaat van: Harald op 27/06/2024 | 18:24 uurhttps://marineschepen.nl/nieuws/RIMPAC-met-Tromp-van-start-270624.html

Zr.Ms. Tromp in Pearl Harbor voor grootste marine-oefening ter wereld

Vandaag is de 29e editie van Rim of the Pacific (RIMPAC) officieel van start gegaan. Rondom Hawaii vindt tot en met donderdag 1 augustus de grootste marine-oefening ter wereld plaats. Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp doet mee aan de oefening en is daarmee het eerste Nederlandse schip ooit dat deelneemt. Het LCF arriveerde gisteravond in de Amerikaanse marinehaven Pearl Harbor op Hawaï.
Doet België ook mee?

Harald

https://marineschepen.nl/nieuws/RIMPAC-met-Tromp-van-start-270624.html

Zr.Ms. Tromp in Pearl Harbor voor grootste marine-oefening ter wereld

Vandaag is de 29e editie van Rim of the Pacific (RIMPAC) officieel van start gegaan. Rondom Hawaii vindt tot en met donderdag 1 augustus de grootste marine-oefening ter wereld plaats. Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp doet mee aan de oefening en is daarmee het eerste Nederlandse schip ooit dat deelneemt. Het LCF arriveerde gisteravond in de Amerikaanse marinehaven Pearl Harbor op Hawaï.

Umbert

Hoop dat de politiek die beslissen hoe de vervanger er uit gaat zien lering trekt uit deze reis en de opvolger
meer dan voldoende uitrust.

Harald

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/06/14/zr.ms.-tromp-sluit-havenbezoeken-in-azie-af-in-japan-tijdens-wereldreis



Zr.Ms. Tromp sluit havenbezoeken in Azië af in Japan tijdens wereldreis


Zr.Ms. Tromp heeft het laatste havenbezoek in Azië afgerond. Het marineschip is vandaag vertrokken uit Nagasaki. De Tromp maakt zich nu op voor de volgende fase van de wereldreis Pacific Archer. Het schip neemt binnenkort deel aan Rim of the Pacific Exercise rondom Hawaï. Dit is de grootste marine-oefening ter wereld. 

Nagasaki was de laatste haven in Azië voor het schip. Eerder werden Mumbai, Singapore, Jakarta, Hai Phong en Busan bezocht.

Met Pacific Archer geeft Defensie invulling aan de intentie om de militaire aanwezigheid in de Indo-Pacific te versterken en de banden aan te halen met huidige en toekomstige partners in de regio. Nederland heeft grote belangen in de Indo-Pacific. Op economisch vlak geldt dat Nederland en Europa afhankelijk zijn van een vrije handel en goede betrekkingen met de landen in de regio

Maritieme veiligheid

Onderweg naar Japan nam Zr.Ms. Tromp op de Oost-Chinese Zee deel aan een internationale missie voor maritieme veiligheid. Het doel was handhaving van sancties tegen Noord-Korea. Nederland droeg daarmee voor het eerst bij aan de zogenoemde UN Security Council Resolution Enforcement Coordination Cell (ECC).

Naast de Tromp werd ook de NH90 maritieme gevechtshelikopter ingezet die zich aan boord bevindt. Dit leidde eerder deze maand tot benadering van Chinese gevechtsvliegtuigen en een Chinese helikopter.

Samenwerkingsverband
De ECC is een samenwerkingsverband van 10 landen. Ze zien er op de Oost-Chinese Zee op toe dat Noord-Korea onder meer niet kan handelen in ruwe olie. Deze sanctie werd in 2017 opgelegd nadat het land nucleaire testen uitvoerde.

De taak bestond uit het verzamelen van eventueel bewijsmateriaal zodat schepen die de opgelegde regels overtraden geweerd konden worden. Dit moet altijd gebeuren via regelgeving, dus niet doormiddel van geweld. De bemanning hoefde niet in actie te komen.

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10549882/china-waarschuwt-nederland-na-incident-met-marineschip-oost-chinese-zee

China waarschuwt Nederland na incident met marineschip Oost-Chinese Zee

Het Chinese ministerie van Defensie bestrijdt de Nederlandse lezing van afgelopen vrijdag over een incident op de Oost-Chinese Zee. Volgens Beijing was het niet China dat een 'potentieel onveilige situatie' veroorzaakte,  maar leidde juist de aanwezigheid van het Nederlandse schip tot meer de spanning. 'We betreuren het afschuwelijke karakter van de woorden en daden van de Nederlandse kant', aldus Zhang

Vrijdag meldde de Nederlandse demissionaire minister van defensie Kajsa Ollongren dat het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Tromp en een Nederlandse helikopter verschillende keren door twee Chinese gevechtsvliegtuigen omcirkeld waren. Dat laatste zorgde voor een 'potentieel onveilige situatie', aldus demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer. Het fregat is in de Oost-Chinese Zee ter ondersteuning van een VN-verband dat toeziet op sancties tegen Noord-Korea.

Provocaties
China bestrijdt de Nederlandse lezing. 'We betreuren het afschuwelijke karakter van de woorden en daden van de Nederlandse kant ten zeerste en hebben ernstige protesten bij hen ingediend', aldus woordvoerder Zhang Xiaogang van het Chinese ministerie van Defensie. Volgens Zhang heeft Nederland de 'vriendschappelijke relatie tussen de twee landen' ondermijnd door het Chinese zee- en luchtruim te schenden. China waarschuwt dat 'provocaties resoluut zullen worden beantwoord'.

China maakt in de Oost-Chinese Zee aanspraak op een aantal eilanden die ook geclaimd worden door Japan. Bovendien ligt Taiwan aan de zee, de eilandstaat die door China wordt gezien als afvallige provincie. Daardoor lopen de militaire spanningen in de regio vaak op. In een Kamerbrief van 7 juni schreef Ollongren het volgende: 'In de Oost-Chinese Zee heeft een tweetal Chinese gevechtsvliegtuigen eerder vandaag het marineschip Zr.Ms. Tromp verschillende keren omcirkeld. Ook werd de NH90-maritieme gevechtshelikopter van het schip tijdens een patrouille benaderd door een tweetal Chinese gevechtsvliegtuigen en een helikopter. Dit zorgde voor een potentieel onveilige situatie. Het voorval vond plaats in het internationale luchtruim.'

Harald

Hopelijk kan de Tromp ook zijn steentje hieraan bijdragen.

Flattop Amphibious Assault Ship Looks Set To Be Pummeled With Weapons In RIMPAC Wargames

Sinking the ex-USS Tarawa will give the U.S. and its allies experience attacking a carrier-like ship and data on the punishment it can take.

https://www.twz.com/sea/flattop-amphibious-assault-ship-to-be-pummeled-with-weapons-in-rimpac-wargames

Parera

Prachtige beelden maar kunnen we over enkele jaren na de vernieuwing van de vloot a.u.b. weer een taakgroep sturen i.p.v. 1 schip :angel: