Revolutie in Egypte?

Gestart door KapiteinRob, 30/01/2011 | 16:04 uur

Lynxian

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 23:19 uur
Het is wel opvallend dat in Egypte en bijvoorbeeld ook in Turkije het leger een grote politieke rol speelt. Gaat het goed houden zij zich rustig. Politieke rommeltje.......ingrijpen.
De dag dat de krijgsmacht hier in Nederland zoiets doet dan hang ik de driekleur uit met gratis koffie en gevulde koeken voor de helden.

Flyguy

Ik heb wel ypr's gezien, maar het liefst zetten ze de goedkope en oerdegelijke 'Gavin's' in. Nadeel is wel dat je hun pantser met een plastic tuinstoel kan doorboren.  :devil:

DvdW

Het zijn M113's, zie ook deze foto van Egyptische M113's (en kijk dan vooral naar de achterzijde van het voertuig rechts):
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Elzenga


onderofficier

Wat is het nu?  YPR of M113?   
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

dudge

Citaat van: Enforcer op 04/07/2013 | 19:15 uur
Ik vroeg mij af wanneer die YPR's ingezet zouden gaan worden. Wanneer gaat GL miepen?!

Op die foto van IPA NG zie ik M113's volgens mij.

Enforcer

Ik vroeg mij af wanneer die YPR's ingezet zouden gaan worden. Wanneer gaat GL miepen?!

IPA NG

Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

DvdW

Egyptisch leger zet president Mursi af

Het leger van Egypte heeft woensdagavond een militaire staatsgreep gepleegd en president Mohamed Mursi afgezet.

De commandant van de Egyptische strijdkrachten en tevens minister van Defensie, generaal Abdel Fattah al-Sisi, sprak het Egyptische volk rond 21.00 uur Nederlandse tijd toe. Hij deelde mee dat zittend president Mursi van de Moslim Broederschap wordt vervangen door het hoofd van het Constitutioneel Gerechtshof Adly Mansour (67).

Mansour zal als interim-staatshoofd fungeren totdat er nieuwe verkiezingen zijn. Een eveneens tijdelijke regering van technocraten staat hem bij. De minister deed verder geen uitspraken over de periode waarin de interim-regering zal zitten.
Al-Sisi kondigde verder aan een Nationaal Verzoeningscommittee te willen, waarbij de jeugdbewegingen in Egypte moesten worden betrokken.

De Egyptische grondwet, die een islamistisch stempel draagt, is 'tijdelijk opgeschort'. Een commissie van deskundigen en vertegenwoordigers van alle politieke richtingen buigen zich over noodzakelijke wijzigingen in de constitutie. Of die vervolgens aan de kiezers wordt voorgelegd liet al-Sisi in het midden.

Gejuich

De verklaring van de minister werd op het bomvolle Tahrirplein met groot gejuich, getoeter en vuurwerk ontvangen. 'Tahrir' is het epicentrum van de opstand tegen het gezag. In veel straten van de hoofdstad Caïro was de vreugde overigens groot. "We hebben een dictator verdreven, en nu hebben we nog een dictator verdrongen. We doen het opnieuw als dat nodig is; we hebben inmiddels ervaring'', klonk het.
Oppositievoorman Mohamed ElBaradei en vooraanstaande religieuze leiders flankeerden de legerleider. Na al-Sisi sprak de gezaghebbende grootmoefti van de al-Azhar-moskee, die zijn steun uitsprak voor het ingrijpen van het leger. De kerkvader van de kopten deed hetzelfde.

Aanhangers Mursi

Aanhangers van Mursi roerden zich ook. In de noordelijke plaats Marsa Matrouh kwamen zeker vier mensen om tijdens gevechten tussen voor- en tegenstanders van Mursi, meldden de autoriteiten.
Mensen kwamen ook samen vlakbij een moskee in een buitenwijk van Caïro om hun woede te uiten. Ze riepen leuzen tegen legerleider al-Sisi.
In de Noord-Egyptische stad Alexandrië is het eveneens onrustig. Getuigen melden onder meer vuurgevechten.

Niet accepteren

Het leger zou rond 19.00 uur lokale tijd tegen Mursi hebben gezegd dat hij geen president meer was, zo berichtte persbureau Reuters. Via het Twitterkanaal van de regering laat Mursi weten de coup niet te accepteren. "De staatsgreep wordt niet erkend door de vrije Egyptenaren die vechten voor democratie", aldus de ex-president.

Al-Jazeera citeert de afgezette president wanneer hij via verstrekte telefoon zijn zijn aanhang woensdagavond oproep de 'staatsgreep' van het leger te verijdelen. "Iedere Egyptenaar moet voor God rekenschap afleggen over zijn handelen op dit cruciale ogenblik", sprak Mursi volgens de Arabische nieuwszender.

Mursi is volgens zijn assistent naar een 'onbekende locatie gebracht'.

BRON
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 23:19 uur
Het is wel opvallend dat in Egypte en bijvoorbeeld ook in Turkije het leger een grote politieke rol speelt. Gaat het goed houden zij zich rustig. Politieke rommeltje.......ingrijpen.

Democratie is een groot goed, maar soms...

Ros

De Nederlandse politiek is al druk bezig het eigen pluche met TNT en C4 te vullen. Komt geen leger aan te pas om er een eind aan te maken. Ik zet in op de begrotiing 2014 als ontsteking  :devil:

Ik zie trouwend Rutte net zo reageren als Mursi als hier hetzelfde zou gebeuren.

Het is wel opvallend dat in Egypte en bijvoorbeeld ook in Turkije het leger een grote politieke rol speelt. Gaat het goed houden zij zich rustig. Politieke rommeltje.......ingrijpen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 23:07 uur
Lukt in Nederland ook niet waarom in Egypte wel  :devil:

:angel: Misschien is Timmermans wel bang voor een gelijksoortig scenario in Nederland..... de politiek vraagt er om!

Ros

Je moet als minister van buitenlandse zaken wel even wat roepen......... :annoyed:

Citaat
''Alleen via politieke dialoog zijn de legitieme wensen van de bevolking te realiseren."

Lukt in Nederland ook niet waarom in Egypte wel  :devil:

Ros

Timmermans buitengewoon verontrust om Egypte
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is ''buitengewoon verontrust" over de situatie in Egypte, waar het leger president Mohamed Mursi heeft afgezet. 

Dat liet Timmermans woensdagavond weten."

''Het leger kiest ervoor zelf sturing te geven aan het transitieproces. Dat is niet zonder risico, want ook Mursi kan rekenen op veel aanhangers", zegt de minister.

Hij stelt dat de veranderingen in Egypte uitsluitend via democratische middelen horen te verlopen: ''Vrije en eerlijke verkiezingen, vrijheid van meningsuiting, het recht om te demonstreren en respect voor de mensenrechten, inclusief de rechten van minderheden." En: ''Alleen via politieke dialoog zijn de legitieme wensen van de bevolking te realiseren."

Veiligheid garanderen

Timmermans roept het leger en de politie op om de veiligheid van alle Egyptenaren te garanderen. Sinds de aanvang van de protesten zijn vele tientallen mensen omgekomen en honderden mensen zijn gewond geraakt. Ook zijn tal van vrouwen het slachtoffer geworden van seksueel geweld. ''Ik betreur deze ontwikkelingen ten zeerste. Ik leef sterk mee met de slachtoffers en hun familie", aldus Timmermans.

Vanwege de ''huidige onduidelijke bestuurlijke situatie in Egypte, stelt Nederland overheidssamenwerking ter ondersteuning van Egypte's transitie voorlopig uit", stelt de minister.

www.nu.nl

Ros

Egyptisch leger zet president Mursi af
Het leger van Egypte heeft woensdagavond een militaire staatsgreep gepleegd en president Mohamed Mursi afgezet. 
Mursi afgezet

De commandant van de Egyptische strijdkrachten, General Abdel Fattah al-Sisi, sprak het Egyptische volk rond 21.00 uur Nederlandse tijd toe. Hij deelde mee dat zittend president Mursi van de Moslim Broederschap wordt vervangen door het hoofd van het Constitutioneel Gerechtshof.

Deze zal als interim-staatshoofd fungeren totdat er nieuwe verkiezingen zijn. Een eveneens tijdelijke regering van technocraten staat hem bij. Al-Sisi kondigde verder een Nationaal Verzoeningscommittee te willen, waarbij de jeugdbewegingen in Egypte moesten worden betrokken.

Het nieuws is met gejuich ontvangen door de demonstranten op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro, en vuurwerk wordt afgestoken. 'Tahrir' is het epicentrum van de opstand tegen het gezag.

Het leger zou rond 19.00 uur lokale tijd tegen Mursi hebben gezegd dat hij geen president meer is, zo berichtte persbureau Reuters. Via het Twitterkanaal van de regering laat Mursi weten de coup niet te accepteren. "De staatsgreep wordt niet erkend door de vrije Egyptenaren die vechten voor democratie", aldus de ex-president.

Een zegsman melde eerder op woensdag al dat "enkele hooggeplaatste figuren van de partij" waren gearresteerd volgens al-Jazeera.

Nour-partij

De op een na grootste islamistische partij van Egypte, de Nour-partij, heeft alleen ingestemd met het hervormingsplan van het leger om bloedvergieten te voorkomen. Dit heeft de secretaris-generaal van de partij, Galal Murra, gezegd tijdens een toespraak op televisie.

Meteen na de afzetting van de Egyptische president Mohamed Mursi is Misr25 plotseling gestopt met uitzenden. Dat is het tv-station van de Moslimbroederschap, de politieke beweging waaruit Mursi is voortgekomen.

Ook de islamistische zender Al-Hafes en de salafistische zender Al-Nas zijn uit de lucht.

Ultimatum

Bevelhebber van de Strijdkrachten Abdel Fattah al-Sisi had maandag geëist dat de conservatieve islamist Mursi een compromis zou sluiten met de oppositie óf binnen 48 uur zou wijken. Anders zou het leger het initiatief nemen 'om het land vooruit te helpen'. Dat ultimatum liep woensdag om 17.00 uur af.

Mohamed Mursi werd vorig jaar president van Egypte nadat hij de eerste vrije verkiezingen in Egypte ooit had gewonnen. Mursi, de vijfde president van het Noord-Afrikaanse land, was bovendien de eerste burger die het ambt bekleedde. Zijn voorganger Hosni Mubarak was afkomstig uit het leger.

De opstand van de afgelopen week in Egypte is de tweede in relatief korte tijd die leidt tot de val van een machthebber in het Noord-Afrikaanse land. President Mubarak moest in febuari 2011 het veld ruimen nadat op het Tahrirplein in Caïro achttien dagen lang onafgebroken werd gedemonstreerd tegen zijn autoritaire bewind. Bij die protesten, die aanvankelijk door de regering werden neergeslagen, zijn honderden doden gevallen.

Bij botsingen tussen voor- en tegenstanders van de conservatieve islamist Mursi zijn sinds zondag zeker 22 doden gevallen in Caïro en het aangrenzende Gizeh. In de stad Nasr zijn de afgelopen dagen veel voorstanders van Mursi de straat opgegaan.

www.nu.nl