Leegloop door bonussen voor experts bij Defensie

Gestart door KapiteinRob, 19/08/2009 | 13:20 uur

Ros

Citaat
Onze achterban begrijpt slecht waarom bepaalde categorieën personeel een premie krijgen en anderen niet".

Dan is de achterban niet goed voorgelicht of zelf niet erg snugger.....

Defensie zal echt moeten nadenken over het koppelen van beloning aan de functie en niet aan de rang. Zeker voor "speciale functies" waar men in het bedrijfsleven bereid is om meer te betalen en/of met een bonus wil binden.

Ik ben benieuwd wat de afweging is geweest om te komen tot een bindingspremie voor de KM korporaal admeurs ?. Ik bedoel, VMBO schoolverlaters met een pakketje administratie kunnen alle kunstjes geleerd worden die aan al deze functies verbonden zijn.


Enforcer

Klinkt mij meer in deoren dan een vakbond even wat te roepen heeft. Leegloop is op dit moment weer makkelijk te pareren. Heeft de vakbond redelijk betrouwbare cijfers?

KapiteinRob

Citaat van: De Telegraaf op 19/08/2009 | 13:20 uur
,,Het is echt maatwerk."

Hier vliegt de "zegsman" de bocht uit, want dit is klinklare onzin. Voorbeeld: bij de KM hebben de korporaal-admeurs allen een bindingspremie gekregen. Niets maatwerk en al helemaal geen "gespecialiseerd" dienstvak als verder in het artikel aangehaald.

En dan is het belachelijke daarbij dat men, zo is gesteld in de begeleidende brief, bij eerdere dienstverlating dan het einde van de "bindingsperiode", het aan de niet volbrachte periode evenredige bedrag dient terug te betalen. Hoezo binden?

Gozo


KapiteinRob

Het extra salaris dat Defensie maandelijks betaalt om zeldzame specialisten aan zich te binden, werkt volgens de militaire bonden averechts.
       
Uit jaloezie over het extra loon van de experts lopen gedemotiveerde collega's met dezelfde rang de kazernepoort uit. Dit stelt de militaire vakbond VBM/NOV: ,,Onze achterban begrijpt slecht waarom bepaalde categorieën personeel een premie krijgen en anderen niet".
       
Defensie betaalt sinds een aantal jaren extra salaris aan personeel dat moeilijk te werven of te behouden is en waarvoor het bedrijfsleven in de rij staat. Het gaat hierbij om onder meer (tand)artsen, technici en verkeersleiders. Maar ook 'special forces' als commando's en mariniers krijgen een vaste bonus.
 
De premies bedragen voor de meeste categorieën vijf tot tien procent van het brutoloon. In zeer uitzonderlijke gevallen wordt er zelfs dertig procent boven op het reguliere loon overgemaakt.
       
Defensie wil de flexibele beloning niet loslaten. ,,Het is een belangrijk instrument dat de afgelopen jaren op een krappe arbeidsmarkt uitstekend hielp om mensen te strikken voor moeilijke vacatures", aldus een zegsman. Hij meldt dat er geenszins wordt gestrooid met de extra beloning. ,,Het is echt maatwerk. Een commandant kan een ondergeschikte voordragen als deze schier onmisbaar is. Wij horen dan ook zelden dat het bij collega's tot zulk scheve ogen leidt dat mensen ontslag nemen."

Bron: De Telegraaf dd. 190809