De verkiezingen in Afghanistan

Gestart door Lex, 30/07/2009 | 15:35 uur

hdevreij

<knip>

In the southern province of Oruzgan, pro-Karzai staff tried to bar election observers from entering the polling stations. Abdul Raziq waited three hours outside one station in Tarin Kowt, while election officials questioned his credentials as an observer. He watched 60 to 80 voters go into the Sayed Al-Khan high school, while he argued with the supposedly independent officials.

"Finally, when they let me in, I saw all the ballot boxes were full," he said. He had arrived at 8am, an hour after the polls opened. "No one was voting because there were rockets, but when I went in, there were eight boxes, all of them full of votes."

Sher Mohammed Khan, a tribal elder from Oruzgan and an Abdullah supporter, said three of his observers were arrested. "In Derawut district the police chief, Omar Khan, told observers not to come near the polling stations. His henchmen threatened to kill anyone who tried to get in," he said.

<knip>

(Bron: The Times, Londen, 6 september 2009, http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6823431.ece)

hdevreij

Man has his nose, ears cut off

KABUL (SANA): An Afghan man, who had his nose and ears chopped off by unidentified gunmen on election day, took his case to the Wolesi Jirga's Complaint Commission.

Lal Mohammad, a resident of Gizab district of central Uruzgan province (1), was on his way to a polling station to cast his ballot in the historic presidential and provincial council elections.

On voting day, three armed men stopped the 35-year-old with a voter registration card between Shiran and Gal Bakhal villages of the district.

After giving him a good beating and shredding his voter card, the gunmen cut off his nose and ears, the victim said while recalling his tragedy.

The Complaint Commission referred the man to Maiwand Hospital in Kabul for better treatment and asked the administrative affairs department to give him cash support.

No one has so far claimed responsibility for the act, but Taliban had vowed to disrupt the elections and target those casting votes.

(Bron: persbureau SANA, Pakistan, http://www.sananews.com.pk/english/2009/08/30/man-has-his-nose-ears-cut-off/)

(1) Gizab hoorde tot de provincie Daikundi, maar is enige tijd geleden aan Uruzgan toegewezen. Ligt boven het district Khas Uruzgan.

Elzenga

Gezien het kleine verschil tussen de voorlopige stand van de huidige president Karzai en de benodigde 50% acht ik de kans op een tweede ronde uitgesloten. De eerste ronde was al geen doorslaand succes als ook een zware belasting voor het beveiligingsapparaat in het land. De verwachting is niet dat dit in een tweede ronde beter zal worden. Ik ga er vanuit dat zelfs als Karzai op eigen kracht de 50% net niet haalt dit door een "correctie" alsnog zal worden geregeld. De "prijs" voor een tweede ronde is gewoon te hoog en zal alleen maar tot meer vertraging leiden van het opbouwproces in Afghanistan.

Laurens

CitaatKarzai en Abdullah hebben de overwinning overigens allebei al geclaimd

zucht.....

Lex

Tweede ronde verkiezingen Afghanistan nadert

KABUL - Het lijkt erop dat de kiezers in Afghanistan een tweede keer naar de stembus moeten om te bepalen wie hun president wordt.

De kiescommissie in het land maakte zaterdag opnieuw voorlopige resultaten bekend van de stembusgang op 20 augustus.

Daaruit blijkt dat zittend president Hamid Karzai er waarschijnlijk niet in is geslaagd 50 procent van de stemmen binnen te halen.

Karzai

De voorlopige resultaten zijn gebaseerd op een derde van de uitgebrachte stemmen. Karzai staat nu op 46,3 procent.

Zijn belangrijkste rivaal Abdullah Abdullah blijft vooralsnog steken op 31,4 procent. Om de paar dagen brengt de kiescommissie nieuwe tussenstanden naar buiten.

Eindresultaat

Het kan nog wel even duren voordat het eindresultaat bekend is. Een tweede verkiezingsronde heeft begin oktober plaats als geen van de kandidaten erin is geslaagd 50 procent van de kiezers achter zich te krijgen.

Karzai en Abdullah hebben de overwinning overigens allebei al geclaimd, tot ongenoegen van de internationale gemeenschap.

© ANP Uitgegeven: 29 augustus 2009 16:12

Elzenga

#74
Citaat van: hdevreij op 28/08/2009 | 07:02 uur
Een beetje kort door de bocht, deze reactie, imho. Je kunt de website StrategyPage van van alles beschuldigen, maar het is zeker niet kritiekloos.
Sorry, maar ik had het over dit artikel, niet over StrategyPage als geheel...
Citaat van: hdevreij op 28/08/2009 | 07:02 uur
Terecht merken ze hier op dat de vijandelijkheden in Afghanistan van een heel andere orde zijn dan die destijds in Vietnam. Wel eens een brigade (laat staan divisie, zoals destijds de PAVN kon inzetten)Taliban met tanks en artillerie zien aanvallen? Ook de rol van de drugsmafia en het tribale banditisme komt hier goed naar voren.
Waar ik hier specifiek op doelde was dat men bij Vietnam het direct over een burgeroorlog heeft maar dit woord ten aanzien van Afghanistan vervolgens niet gebruikt. Dat vind ik inconsequent naast onjuist, maar wel weer geheel in lijn met de officiële propaganda versie van de betrokken Westerse landen. Die ook angstvallig dit woord vermijden, omdat het de beeldvorming nogal negatief kan beïnvloeden en inderdaad teveel linken kan leggen met Vietnam. Op dit basis "veroordeel" ik dus dit artikel.

Verder vergeet je blijkbaar, dat de strijd in met name Zuid-Vietnam op de grond lange tijd vooral ging tussen het Zuid-Vietnamese regime/en in toenemende mate Amerika aan de ene kant en de door Noord-Vietnam gesteunde Vietcong aan de andere kant. Ook de Vietcong kende geen tankbrigades laat staan divisies. De Taliban heeft verder wel degelijk tanks en artillerie gehad, maar die blijken in de huidige strijd niet bruikbaar voor hen.

Zeker spelen de drugsmafia en het tribale banditisme een rol. Dat ontken ik ook nergens. Het wordt in dit artikel echter mijns inziens teveel aangedikt, ze worden veel sterker gemaakt dan ze werkelijk zijn en de Taliban wordt onterecht slechts afgeschilderd als een soort "domme krachten" privé-militie van deze lieden. Ook weer beeldvorming die prima past binnen het gewenste propaganda-beeld. Dat de Taliban waarschijnlijk veel sterker is en juist de lakens uitdeelt en deze drugsbendes nu even "tolereert" zolang zij voldoende geld afdragen voor hun strijd lijkt me gezien de realiteiten op de grond een meer realistische weergave. Al was het maar omdat zelfs in de periode dat er niet actief op de drugsbendes en oogsten werd gejaagd de strijd ook heftig was. We sturen al die extra militairen niet naar Afghanistan om alleen de drugsmafia te bestrijden.       
Citaat van: hdevreij op 28/08/2009 | 07:02 uur
Ook hun opmerking over het nieuws lezen snijdt hout: maar al te makkelijk wordt elk 'kinetisch incident' in de pers en elders toegeschreven aan de Taliban, terwijl de daders horen tot tribale milities van krijgsheren.
Die soms diep in de drugshandel zitten maar vaak ook geallieerd zijn aan de Taliban. De Taliban is een alliantie van verschillende groepen en krijgsheren. Maar dat is de centrale Regering in feiten ook.

En juist die complexiteit maakt, dat wij er mijns inziens niet bijster wijs aan hebben gedaan ons zo diep in deze burgeroorlog te mengen...In Vietnam wilde men zo het Communisme tegen houden...maar het hielp niks en die dreiging bleek overtrokken...in Afghanistan spreekt men over het tegenhouden van het zogenaamde "terrorisme"...maar het lijkt niks te helpen...en erger nu...het "terrorisme" is er juist door toegenomen en de dreiging dus ook.

hdevreij

Citaat van: Elzenga op 27/08/2009 | 20:09 uur
Citaat van: strategypage op 27/08/2009 | 16:38 uur
So while you're reading the news, don't lose sight of the reality.
Dat was precies wat ik dacht toen ik dit artikel las...een mooi eenzijdig verhaal..prima passend in de officiële propaganda-versie...Maar als het zo zwart/wit was, was het probleem al lang opgelost...Alleen al die opmerkingen over Vietnam...sorry, maar als groepen Afghanen gewapenderhand strijden om de macht en controle van het land dan heet dat ook gewoon een burgeroorlog. Eenzijdig stuk, dat de wenselijke kanttekeningen in dit conflict mijns inziens teveel opblaast tot dominante aspecten.

Een beetje kort door de bocht, deze reactie, imho. Je kunt de website StrategyPage van van alles beschuldigen, maar het is zeker niet kritiekloos. Terecht merken ze hier op dat de vijandelijkheden in Afghanistan van een heel andere orde zijn dan die destijds in Vietnam. Wel eens een brigade (laat staan divisie, zoals destijds de PAVN kon inzetten)Taliban met tanks en artillerie zien aanvallen? Ook de rol van de drugsmafia en het tribale banditisme komt hier goed naar voren.
Ook hun opmerking over het nieuws lezen snijdt hout: maar al te makkelijk wordt elk 'kinetisch incident' in de pers en elders toegeschreven aan de Taliban, terwijl de daders horen tot tribale milities van krijgsheren.

Elzenga

Citaat van: strategypage op 27/08/2009 | 16:38 uur
So while you're reading the news, don't lose sight of the reality.
Dat was precies wat ik dacht toen ik dit artikel las...een mooi eenzijdig verhaal..prima passend in de officiële propaganda-versie...Maar als het zo zwart/wit was, was het probleem al lang opgelost...Alleen al die opmerkingen over Vietnam...sorry, maar als groepen Afghanen gewapenderhand strijden om de macht en controle van het land dan heet dat ook gewoon een burgeroorlog. Eenzijdig stuk, dat de wenselijke kanttekeningen in dit conflict mijns inziens teveel opblaast tot dominante aspecten.

hdevreij

Not A Good Time To Be A Pushy Pushtun

August 27, 2009: The Western media reported numerous problems and much violence associated with the Afghan vote. But for those in touch with people in Afghanistan (email and blogs makes this pretty easy), the reports were far different. The Taliban huffed and puffed (mainly for the benefit of the foreign media) and generally did not deliver the violence and terror they promised. A lot of the reported "Taliban violence" in the south was the usual Pushtun tribal politics (which tends to be murderous even in the best of times). In most of the country, the only violence is the normal banditry and tribal type long typical of the region. The "vote fraud" was more common than in the West, but was mostly carried out by major politicians, not the Taliban. This form of corruption is endemic to Afghanistan and the region. That is not news, so it is not reported as it is, but embellished with tenuous Taliban connections. Makes for great headlines, but a false description of what is actually happening.

One of the more bizarre news angles is that Afghanistan will become America's new "Vietnam." This grossly misinterprets what went on in Vietnam (a civil war between equal populations, each backed by superpower patrons). Afghanistan is a tribal confederation, loosely defined (for the last few centuries) as a nation, where a religious movement (the Taliban) sponsored by few tribes in the south, are trying are trying to regain the power they had in the 1990s. The Taliban never conquered the entire country back then, and in late 2001 (aided by al Qaeda, local drug lords  and Pakistan) were still battling non-Pushtun tribes in the north. Actually, their key combat units were foreigners (the al Qaeda brigade) and Pakistani volunteers. That's how unpopular the Taliban had become. Now this "popular movement" is trying to regain power. While its al Qaeda and Pakistani support is greatly diminished, the drug gangs have tried to take up the slack. So the main battle now is between drug gang sponsored militias (who have the backing of about 10 percent of the population) and the rest of the country (aided by over 100,000 foreign troops). The Taliban "coalition from hell" is trying to terrorize their way back into power. Historically, this approach rarely works, especially given the long list of opponents the Taliban face this time around. The Taliban has no national constituency and most Afghans know exactly what they are, and hate them. The drug gangs are also widely hated, and must now restrict their operations to a small area of the south, concentrated in Helmand province. So while you're reading the news, don't lose sight of the reality.

The Taliban have tried to make their war one of "Pushtun Liberation" rather than "establishing a religious dictatorship." The Taliban have got some traction with this. While the Pushtun tribes are only 40 percent of the population, many insist that they are actually the majority (51-60 percent of the population), and should run the nation. In the past century or so, it has been customary for Pushtun tribal leaders to dominate the central government (the king was almost always a Pushtun). But the Pushtuns were often greedy, leaving the majority tribes with hardly any power in the central government. Since the Taliban defeat in 2001, this has been reversed, with the non-Pushtun tribes now having a majority of government posts (although the president, and many key officials, are still Pushtun). Many Pushtuns resent the additional clout the majority tribes have, and want a return to the days of Pushtun domination. The majority does not agree. In the past, the Pushtun tribes got their way because of the implicit threat of support from the Pushtuns in Pakistan. Some two-thirds of the Pushtuns in the region live in Pakistan, but those Pushtuns are, for the first time in their history, being invaded by the Pakistani army, and are asking for help from the Afghan Pushtuns. So it's not a good time to be a pushy Pushtun in Afghanistan.

A major defeat for the drug gangs is the Japanese crackdown on the export of acetic anhydride. This is the weak link of the heroin business. It's all a matter of upsetting the processing of the annual production of 10,000 tons of opium (worth about $45 a pound) to 1,300 tons of heroin (worth about $1,600 a pound). This requires 2,600 tons of acetic anhydride, an industrial chemical. This is a clear liquid that is flammable and poisonous if you inhale it. The key to crippling the Taliban money machine is intercepting the chemical needed to convert opium into heroin. Japan has been a major source of illegal exports of this chemical to Pakistan (where it is smuggled from Karachi to Afghanistan.) All industrial nations have problems with the growing flood of Afghan heroin, and thus have an incentive to help with the international crackdown on illegal acetic anhydride exports. While heroin is compact, and can be smuggled in a few kilograms ("keys") at a time, acetic anhydride is a bulk industrial product that is hazardous to handle and difficult to hide. There are dozens of smugglers active supplying over 200 tons of acetic anhydride a month to the Afghan drug lords. These entrepreneurs do not have their own private armies, and tend to operate in well policed areas. Despite the incentives drawing in many players, the acetic anhydride smugglers are a vulnerability for the Afghan drug lords, and their Taliban employees.

The votes are still being counted, and it appears that the incumbent president, Hamid Karzai, does not have a majority of the votes, and this will require a runoff election against Abdullah Abdullah (a Pushtun medical doctor, whose mother is Tajik and who supported the anti-Taliban Northern Alliance, which defeated the Taliban, with American help, in late 2001). Abdullah Abdullah is seen as a reformer and less tainted (by Pushtun tribal politics and drug gang influence) than Karzai. The drug lords do not like Abdullah Abdullah. They do like Karzai.

Meanwhile, the fighting continues in the south, as U.S. and NATO forces go after drug gang facilities. The drug lords, and their Taliban foot soldiers, are fighting hard to keep the foreign (and Afghan) troops out. Since much of the fighting is in Helmand province, the locals have been largely uncooperative. That's because half the heroin production in Afghanistan (which produces over 80 percent of the global supply) is from Helmand. This is also where many of the drug lords themselves are headquartered, and where they spread their wealth around. This is their homeland, and they have much to lose if they are forced to abandon it. But that's exactly what the drug gangs are working on. They cannot defeat the foreign troops in combat, and the terrorist and roadside bomb attacks do not kill enough troops to disable the foreign combat units. Actually, casualty rates for foreign troops are a fraction (less than 30 percent) of previous wars (like Vietnam). The drug gangs can only hope that the foreign media will play up the foreign troops losses enough so that politicians will be forced to withdraw most of the foreign troops. Otherwise, the drug gangs face the same fate (elimination) of their predecessors in Pakistan and Burma. The heroin trade will then pop up somewhere else, but it won't be in Afghanistan. That's because most Afghans have rejected it. Only a minority of the Pushtuns in the south have embraced heroin, and now that is backfiring.

While Taliban anti-election violence was only a small fraction of what they promised, some really horrific attacks were carried out. The worst one was an August 25 truck bomb attack in Kandahar, which killed over 40 and wounded over a hundred. Although set off near where foreigners work and live, nearly all the victims were Afghans. When this became known, the Taliban uncharacteristically announced that they had nothing to do with this attack.

(Bron: StrategyPage, 27 augustus 2009, http://www.strategypage.com/qnd/afghan/articles/20090827.aspx)

Opmerking: Dr. Abdullah is een Tadzjiek met een Pathaanse moeder, niet andersom zoals in dit artikel wordt gesteld, hdv

Elzenga

Vier Britse soldaten gesneuveld voor 150 Afghaanse stemmers

Van onze buitenlandredactie
Gepubliceerd op 27 augustus 2009 11:20, bijgewerkt op 27 augustus 2009 13:15

AMSTERDAM -
Slechts een kleine groep Afghanen blijkt te hebben gestemd in een gebied in de Afghaanse provincie Helmand waar vier Britse soldaten hun leven gaven om het te beveiligen.

Dit meldde de Britse krant The Times donderdag.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/Afghanistan/article6811537.ece

Het viertal sneuvelde tijdens operatie Panthers Claw, een vijf weken durend militair offensief in het centrale gedeelte van Helmand bedoeld om de Taliban te verdrijven vlak voor de parlementsverkiezingen van 20 augustus.

In totaal werden 10 Britse soldaten gedood bij deze operatie. Vier van hen stierven in en rond Babaji, een voormalig bolwerk van de Taliban ten noorden van de provinciehoofdstad, waar op verkiezingsdag slechts 150 bewoners naar de stembus gingen.

De Britten wilden met het offensief zo'n 80 duizend Afghanen een veilige stembusgang garanderen in het gebied tussen de hoofdstad Lashkar Gah, Babaji en Gereshk. 'Als het inderdaad zo weinig is', zegt de Defensie-woordvoerder 'Nick Harvey van de Liberaal-Democraten over de 150 stemmers, 'dan is een van de doelen van Panthers Claw niet bereikt.

Britse militaire functionarissen noemen de opkomst in Babaji 'zeer teleurstellend'. De Britse ambassadeur in Kabul, Mark Sedwill, zegt dat een lagere opkomst vergeleken met de verkiezingen van 2004 was verwacht en dat dit mede een gevolg was van intimidatie door de Taliban.

Sinds de Britten drie jaar geleden hun operaties begonnen in Helmand, hebben ze 202 militairen verloren. Nog eens 800 soldaten raakten gewond van wie 235 'zeer ernstig' tot 'ernstig'.

Volgens de Britse ambassadeur kan het nog zeker drie tot vijf jaar duren voor het Afghaanse leger de provincie in het zuiden kan overnemen.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1282282.ece/Vier_Britse_soldaten_gesneuveld_voor_150_Afghaanse_stemmers

Elzenga

Massive car bomb as Afghan race runs tight
Tue Aug 25, 2009 2:47pm EDT
By Jonathon Burch and Golnar Motevalli

KABUL (Reuters) - With early results on Tuesday showing Afghanistan's presidential race neck-and-neck, a massive truck bomb that killed 40 civilians and wounded 60 in Kandahar showed the scale of problems facing the eventual winner.

The blast took place shortly after dusk as Afghans across the country were breaking their daily fast in the holy Muslim month of Ramadan.

There was confusion over whether the explosion was from one big truck bomb or a series of smaller, simultaneous devices. A Reuters witness saw a restaurant set ablaze and a shop and several houses flattened.

Provincial Governor Ahmed Wali Karzai told Reuters that 40 people were killed and more than 60 wounded, all civilians.

Four U.S. servicemen were killed by a roadside bomb elsewhere in the south, NATO and the U.S. military said, making 2009 the deadliest year for the growing contingent of foreign troops in eight years of war.

Earlier, the first partial results from last Thursday's election had President Hamid Karzai and his main rival running neck-and-neck, suggesting a close race headed for a second round.

The country has been in political limbo since the vote, with Karzai and chief rival Abdullah Abdullah each claiming victory. Abdullah and other challengers have accused Karzai and the authorities of widespread fraud.

The elections are a major test for Karzai after eight years in power and for U.S. President Barack Obama, who has poured in thousands of extra troops as part of his new regional strategy to defeat the Taliban and stabilize Afghanistan.

ENVOY URGES CAUTION

The partial election results, based on 10 percent of votes counted, gave Karzai a slight edge with 41 percent against 39 percent for Abdullah, his former foreign minister -- a difference of about 10,000 out of about 524,000 valid votes counted.

Election officials warned against drawing conclusions about the final count from the initial samples. They promise to provide daily updates but the complete count is not due until Sept 3.

U.S. envoy Richard Holbrooke urged caution, saying the early results were misleading.

"You don't call it with 10 percent. It's too early to call," Holbrooke, who left Afghanistan on Monday, told reporters in Turkey.

Behind the two leaders, Ramazan Bashardost, a member of the Hazara ethnic minority who ran a quixotic campaign from a tent across the street from parliament, placed third with around 11 percent. Former finance minister Ashraf Ghani won 3 percent.

Speaking after the announcement of first results, Abdullah said it was too early to draw any conclusions, but he would not accept any outcome affected by major fraud.

"The main issue is whether we should accept the big fraud to decide the outcome of the elections. Big fraud, whatever is the outcome, I will not accept," Abdullah said.

"It should come out and those who are responsible should be dealt with according to the law," he told Reuters at his home in Kabul.

Abdullah said his camp had lodged some 200 complaints with the election complaints commission.

Karzai was not immediately available for comment.

The results also suggest a disappointing turnout of only around 5 million votes in a country of some 30 million people and an estimated 15 million eligible voters.

Taliban fighters had launched attacks and threatened reprisals against voters during the election, scaring many Afghans away from the polls, especially in the violent south.

DEADLIEST YEAR

More than 30,000 extra U.S. troops arrived in Afghanistan this year, most part of a package of reinforcements ordered by Obama in May in response to a growing Taliban insurgency.

More than 100,000 Western troops are now in the country, 63,000 of them Americans.

The number of foreign troops killed in Afghanistan this year now stands at 295, according to icasualties.org, a website which compiles official figures. Last year, 294 died.

The U.S. reinforcements sent by Obama, along with a British contingent already deployed in the south, have advanced deep into formerly Taliban-held territory, taking heavy casualties mainly from roadside bombs. More Western troops have died since March than in the entire period from 2001-2004.
http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSISL11764020090825?pageNumber=2&virtualBrandChannel=11611

Lex

En ook het sneuvelen van een viertal (US) militairen, waardoor het aantal dodelijke slachtoffers onder "westerse" militairen in A. op 295 is gekomen, terwijl over het jaar 2008 het er in totaal 294 waren.

Elzenga

Citaat van: hdevreij op 25/08/2009 | 19:52 uur
Ik zou niet gaan huilen. Het raadsel over de uiteenlopende berichten over onrust in Uruzgan op de verkiezingsdag is grotendeels opgelost. Het heeft te maken met de manier waarop SITREPS van de TFU naar de media toe worden gecommuniceerd. In die sitreps staan incidenten apart vermeld, hoe groot of klein ook, als 'incident'. Dus: IED gevonden op de 20ste augustus? 1 incident. Serie raketten afgevuurd vanaf een bepaalde locatie op de ANA-post Buman in de Baluchivallei? 1 Incident. Een knal en een rookpluim ' ergens'  in het district Deh Rawod? 1 incident. Kkw-vuur? 1 incident. Enzovoorts. En zo kwam men op 20  incidenten her en der in de provincie.
PR-technisch slim bedacht...maar zoals Kapitein Rob stelt zijn 20 "incidenten" ook niet echt weinig...Maar goed, vanavond dus weer een grotere klapper in Kandahar..

KapiteinRob

Zo lust ik er nog wel een paar.... Daarbij, 20 "incidenten" noem ik ook niet "erg rustig".

hdevreij

Citaat van: boekje_pienter op 24/08/2009 | 12:22 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 23/08/2009 | 21:21 uur
Citaat van: hdevreij op 23/08/2009 | 20:11 uur
Ik ben geneigd om in dit geval de ooggetuigenverslagen van Australische journalisten meer te geloven dan persmededelingen van het ministerie.

Het is te triest voor woorden dat ik als beroepsmilitair je mening in deze deel.
Me too  :'(

Ik zou niet gaan huilen. Het raadsel over de uiteenlopende berichten over onrust in Uruzgan op de verkiezingsdag is grotendeels opgelost. Het heeft te maken met de manier waarop SITREPS van de TFU naar de media toe worden gecommuniceerd. In die sitreps staan incidenten apart vermeld, hoe groot of klein ook, als 'incident'. Dus: IED gevonden op de 20ste augustus? 1 incident. Serie raketten afgevuurd vanaf een bepaalde locatie op de ANA-post Buman in de Baluchivallei? 1 Incident. Een knal en een rookpluim ' ergens'  in het district Deh Rawod? 1 incident. Kkw-vuur? 1 incident. Enzovoorts. En zo kwam men op 20  incidenten her en der in de provincie.